Предател ли е поп Кръстьо? (за и против)

На 22 октомври 2015 г. от 17:30 ч. в Клуба на дейците на културата – Ловеч проф. Банко Банков ще представи книгата „Предател ли е поп Кръстьо? (за и против)“ на арх. Петко Ил. Еврев.

Петко Еврев е роден на 1 април 1939 г. в Ловеч. През 1957 г. завършва Пълно средно смесено училище „Христо Кърпачев” в родния си град, а през 1962 г. – Инженерно-строителния институт със специалност Архитектура. Специализира туристическо планиране на планински и морски курорти в Италия, Швейцария и Франция. Автор е на над 80 научни разработки в областта на архитектурата, градоустройството, териториалното устройство и регионалното развитие, на монографии за планинските курорти и териториалното устройство и планиране на отдиха и туризма; учебник и исторически изследвания. По негови проекти са реализирани териториално-устройствените и градоустройствените планове в Ловеч, Тетевен, Рибарица, Априлци, Самоков, Боровец и др.

Petko-EvrevВ новата си книга „Предател ли е поп Кръстьо? (за и против)“ (С., Аскони, 2015) арх. Еврев проучва и представя коректно становищата на всички известни изследователи на Левски по този толкова важен и до днес въпрос. Отсъствието на ясни документални доказателства естествено водят до разминавания във вижданията на различните автори. Можем ли обаче да дадем категоричен и окончателен отговор? Неслучайно последната глава в книгата е озаглавена „Всеки сам трябва да си отговори“… Да, всеки сам трябва да заеме своята позиция по този болезнен въпрос, но не и преди да се е запознал с всички достъпни факти и обстоятелства, които съвестно е представил в изданието неговият автор.

Книгата е посветена на бащата на автора – д-р Илия Т. Еврев – ревностен и дългогодишен изследовател на дейността на ВЦРК в Ловеч и на причините, довели до залавянето на Васил Левски.

Книгата „Предател ли е поп Кръстьо? (за и против)“ на арх. Петко Ил. Еврев можете да закупите в експозиционните обекти на Регионален исторически музей – Ловеч Музей „Васил Левски“ и „Къкринското ханче“.

Comments are closed.