Музейната сбирка „Атанас и Васил Атанасови”

5500 Ловеч, ул. „Княз Имеретински” № 1, тел. +359 68 600 562

Работно време:
зимен сезон 9,00 – 12,00 ч.  13,00 – 17,00 ч.
летен сезон 9,00 – 13,00 ч.  14,00 – 18,00 ч.

Почивен ден събота и неделя.

(за групи – с предварителна заявка)

Входни билети: възрастни – 3,00 лв., учащи и пенсионери – 2,00 лв., семеен пакет – 6,00 лв.


mineraliМузейната сбирка „Атанас и Васил Атанасови” е открита в специално реконструирана и обновена сграда през 2008 г. Наименувана е по волята на доц. Васил Атанасов, който дарява цялата си колекция от минерали и минерални суровини, събирана в продължение на 40 години от България и по света.

В сбирката са обособени три части:

Зала „Природа” показва 1360 образци на минерали и минерални суровини:  кристали, самородни елементи, рудни и нерудни скъпоценни и полускъпоценни камъни, разположени в три последователни зали.

Зала „Техника” показва част от колекцията радиоапарати, събирана от Кирил Петров и откупена от музея. Посетителите могат да видят познатите марки „Телефункен”, „Блаупункт”, „Саба”, „Сименс”, „Лоренц”, „Филипс” и най-стария батериен приемник „Льове”. Специално място имат българските марки „Херц”, „Юнион” и „Адмирал”. Представени са първите български учебни помагала за радиолюбители.

Зала „Археология” показва част от оригинален стратиграфски профил от Деветашката пещера, археологически находки от нея и възстановка на елементи от интериора на праисторическо жилище.

Деветашката пещера е отворена за посетители през 2010 г. Отстоява на 18 км североизточно от Ловеч. Тя е една от най-големите пещери в Европа. Буди възхищение с природните си дадености: отвори на тавана, синтрови езера, колонии от прилепи и разнообразни карстови форми. Деветашката пещера е обитавана през различни исторически периоди.


Галерия

Comments are closed.