18 юли 2015 г. – 178 години от рождението на Васил Левски

Обектите на Регионален исторически музей – Ловеч, свързани с името и делото на Васил Левски, се превърнаха в място за множество събития за отбелязване на 178 години от рождението на Апостола на българската свобода. Още в началото на деня пред експозиционен обект Музей „Васил Левски“ фондация „Балканика“ представи изложба от портрети на Левски, рисувани от български художници.

От 17:30 ч. ловчанлии поднесоха венци и цветя и се поклониха пред паметника на Апостола. Венец бе поднесен и от името на Регионален исторически музей – Ловеч.

От 18:00 ч. официалните лица и гражданите се отправиха към Музей „Васил Левски“, който беше домакин на представянето на алманаха „Ехо от Мелта 2015″, издание на Община Ловеч. В него са включени стихове за Апостола – 19 стихотворения на десет автори от страната, от които трима от Ловеч. Седем от авторите представиха лично своите произведения, посветени на Васил Левски. В събитието участва и смесеният църковен хор „Евстати Павлов“ при храм „Света Троица“.

За две малки госпожици 18 юли 2015 г. ще бъде паметен и по друг, лично техен повод. Евгения Веселинска /12 г./ от Благоевград стана посетител № 8000 за 2015 г. на експозиционния обект на Регионален исторически музей – Ловеч Музей „Васил Левски“, а експозиционният ни обект „Къкринското ханче“ посрещна своя посетител № 11 000 за 2015 г. – Михаела Иванова /11 г./ от София.

В двора на експозиционен обект “Къкринското ханче” се събраха жители и гости на с.Къкрина, за да преклонят глави в памет на Апостола и да поднесат цветя пред неговата паметна плоча. Сдружение “Заедно за Къкрина” организира поклонението в чест на рождението на Апостола за трета поредна година.

Галерия

Comments are closed.