Екипът на Регионален исторически музей – Ловеч отбеляза 140-годишнината от освобождението на Ловеч от османско иго

На 21 август от 17,30 ч. в Художествената галерия се проведе поредната инициатива от програмата на Община Ловеч за отбелязване на 140-годишнината от освобождението на Ловеч от османско иго.

Във встъпителното слово директорът на музея Капка Кузманова представи новата книга на Регионалния исторически музей „Ловеч в руско-турските войни през ХІХ век”. Част първа – войните от 1806-1812 и 1828-1829 г.“ Разказа как се заражда идеята за проучване и написване на изследването: „В началото на военните кампании през ХІХ век, командването на воюващите страни не планира бойни действия в района на Ловеч. Но, в техния ход, поради съществени оперативни причини, града многократно е превземан от Сборни руски отряди. До трайното освобождение на Ловеч се достига на 22 август 1877 г. Оказва се, че Ловеч е този български град, който в зоната на бойните действия е превземан по време на руско-турските войни от ХІХ век най-много пъти – 5 пъти и е отстъпван – 4 пъти. Следват Добрич и Севлиево – 4 пъти и така нататък. Този своеобразен списък завършва Шумен – нито един път. Тези факти, неизбежно привлякоха историческото ни внимание… Оказва се, че темата до сега не е проучвана и издаването на книгата е принос в историята на града.”

Специален гост бе проф. Пламен Митев, преподавател в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, който представи руско-турската война 1877-1878 г.

В словото си професор Митев подчерта, че „обективния прочит на случилото се през 1877-1878 г. показва, че руско-турската война има решаваща роля за освобождението на България и независимостта на Сърбия, Румъния и Черна гора…Със силата на руското оръжие и воини на картата на стара Европа отново се възроди българската държава. Победата даде на българския народ дълго мечтаната свобода и му позволи завинаги да се отърси от чуждото иго и поеме съдбините си в своите ръце.”

Последва прожекция на специално подготвения от музея документален филма „Ловеч в руско-турските войни през ХІХ век”, който отговаря на въпросите:

  • Защо въпреки тежките военни поражения, Османската империя оцелява във войните от началото на ХІХ век.
  • Кога и при какви обстоятелства, освобождението на българския народ влиза в руските стратегически планове, т. е. кога освобождението става възможно.
  • Кога и при какви обстоятелства, руското командване научава изобщо за съществуването на град Ловеч и оценява неговото оперативно значение.
  • Защо Ловеч се превръща в този град, за който борбата се води най-много пъти.
  • Защо в най-мащабните бойни действия, руското командване по някаква неписана традиция разделя своите сили на три отряда.
  • Кога и от кого е извършено пълното и подробно топографско заснемане на Ловеч. Каква нова информация ни дава заснемането за състоянието на Ловеч към началото на ХІХ век.
  • Защо в съзнанието на тогавашните ловешките граждани, борбата за града е известна като „първия, втория и третия московец“.
  • Защо същите граждани, наричат резултатите от борбата за града през войната от 1877-1878 г. „първо и второ освобождение“.

Кметът на града г-жа Корнелия Маринова връчи юбилеен знак „140 години от освобождението на Ловеч от османско иго 1877-2017 г. изработен в Монетен двор – София по проект на графичния дизайнер инж. Страхил Кръстев и по поръчка на музея и част първа от книгата на гостите от Лотошинския муниципален район и град Рязан, Русия, проф. Пламен Митев и представители на Районен клуб „Васил Левски”-Ловеч при Национално дружество „Традиция”.

Г-жа Екатерина Долгасова, глава на Лотошинския муниципален район в Московска област дари на музея копие на тържествената униформа на генерал Скобелев, за да остане в памет за дълги времена, за нашата дружба.

На 22 август бяха поднесени венци и цветя на възпоменателните знаци в Ловеч от Руско-турската война 1877-1878 г.

На 23 август Музей „Васил Левски“ беше домакин за осми пореден път на концерт на г-н Милен Тотев, организиран от Съюза на сержантите и офицерите от резерва и запаса – Ловеч. Бяха изпълнени български и руски патриотични песни.

Comments are closed.