Изложба: „34-ти пехотен Троянски полк по друмищата на войните ( 1912-1945)“

 

izlojba_02-cover

Резюме: Изложбата отразява героичните подвизи на  34-ти пехотен Троянски полк по време на Балканските войни, Първа и Втора световна война. Проследява се цялата история на полка от неговото формиране (1903 г.) до разформироването му (1946 г.).

По време на Балканските войни 34-ти пехотен Троянски полк първоначално настъпва към Одринската крепост, а по-късно с марш-маневра се насочва към Чаталджанската укрепена линия.

Като част от 9-а пехотна Плевенска дивизия по време на Първата световна война полкът героично и самоотвержено отбранява Дойранския участък от Съглашенските войски, като така проваля стратегическите намерения на противника и не допуска пробив на южния фронт.

В състава на 9-а дивизия към Първи армейски корпус по време на Втората световна война  се дислоцира на западната граница. По-късно като част от  сформираната Втора армия  участва в настъплението към Ниш и  в  Косовската операция, която завършва с овладяването на Нови пазар. В началото на 1946 г. 34-ти пехотен Троянски полк се разформирован.
Освен осемнайсетте броя цветни постери, в изложбата се показват и 47 движими културни ценности, като най-ценни от тях са кръстът и патрахилът на духовното лице на полка, печатът на картечната рота, албумът на полка, съдържащ над 200 оригинални снимки от Първата световна война, Книгата на безсмъртните с над 1040 имена на загинали от полка, войнишко творчество.

Автор: Капка Кузманова, съавтори – Христо Тодоров, Ганчо Ганев

Графичен дизайн: Георги Николов.

Експонирана: 2005 година

Comments are closed.