60 години от едно начало

През 2023 година се навършват 60 години от провеждането на ловешкия Събор на северняшките песен, танец и носия. Събитието се провежда през 1963 година на градския стадион. Групи и индивидуални изпълнители от целия тогавашен Ловешки окръг се представят със своите характерни местни носии и репертоар, а екипът на Окръжен (дн. Регионален) исторически музей – Ловеч организира съпътстваща тематична изложба с етнографски експонати от фондовете си. Благодарение на направените от Държавно предприятие „Фотография“ – Ловеч над 100 цветни фотоса се поставя началото на Снимковия фонд на отдел „Етнография“, който и до днес е безценен източник на данни.

Този регионален събор на народното творчество обаче е част от една много по-мащабна идея. През същата 1963 г. Комитетът за изкуство и култура взема решение за организиране на национален събор, като за място на провеждането му е определена Копривщица. Първият такъв събор е проведен през август 1965 г. и в него участват 4 000 изпълнители на три естради. Днес съборът в Копривщица посреща над 18 000 пазители на българския фолклор от цял свят, а сцените са вече 7. На 1 декември 2016 г. Международния комитет за опазване на нематериалното културно наследство вписва Националния събор на българското народно творчество в Копривщица в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Независимо от множеството предизвикателства, през които преминава през годините, съборът в Копривщица има своето ХII издание в началото на август 2022 г. и както винаги в него участват и многобройните представители на Ловешки регион.

Автор на статията е главен уредник Елена Георгиева.

Comments are closed.