40 години от полета на първия българин в Космоса

По повод отбелязването на 40-годишнината от полета на генерал-лейтенант Георги Иванов от 14 март и до края на април 2019 г. до сградата на Община Ловеч е експонирана изложбата „40 години от полета на първия българин в Космоса”. Изложбата проследява пътя към опознаване и разгадаване на космическото пространство, както и българското участие в тях. 
Акцентира се върху жизнения и професионален път на ловчалията генерал-лейтенант Георги Иванов – първия български космонавт. Отделните табла информират за прекараните детски години в кв. „Вароша”, преминават през военната му служба, за да се стигне до подготовката, полета на „Съюз-33” и драматичното спускане на спасителната капсула. 
Изложбата продължава с разказ за полета на бригаден генерал Александър Александров, за изследванията на ловчалията академик Димитър Мишев, за участието на българските учени в международната програма „Интеркосмос” и за множеството български изобретения, намерили приложение в международните станции „Мир” и нейния наследник – Международната космическа станция.

Comments are closed.