150 г. от гибелта на Васил Левски отбелязва Регионален исторически музей – Ловеч

Със своя нова инициатива Регионален исторически музей – Ловеч отбелязва годишнината от гибелта на Васил Левски. Тя ще се осъществява през цялата 2023 г. в двата обекта на музея, които са посветени на делото на Апостола – Музей „Васил Левски“ и Къкринското ханче. Там всеки хиляден посетител ще получава комплект подаръци, свързани с личността на Апостола – пъзел на историческа тематика, издадени от музея портрети на Левски и календар от Фондация „Васил Левски“ и Националния музей „Васил Левски“ в Карлово.

На 18 и 19 февруари 2023 г. двете експозиции – Музей „Васил Левски“ и Къкринското ханче, ще бъдат традиционно с вход свободен за посетители.

По покана на колегите от историческите музеи в Дряново и Асеновград им гостува мобилната ни изложба „Васил Левски – Апостола на българската свобода”. Изложбата проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието. Акцентирано е на създаването на комитетската мрежа в България, представена е и ролята на ловчанци и Ловеч като седалище на БРЦК в Българско и столица на Апостола. В илюстрациите са показани седемте оригинални портрета на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях. Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската свобода и за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България – „свята и чиста република!“.

В Дряново изложбата е представена в Икономовата къща и ще може да бъде разгледана от жители и гости на града от 2 февруари /четвъртък/ до 20 февруари /понеделник/ 2023 г. включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 8:00 до 12:00 и от 13:00 до 17:00 ч., за изложбата – вход свободен.

В Асеновград изложбата ще бъде открита от 17:30 ч. на 17 февруари /петък/ 2023 г. в Старинното училище „Св. Георги” и ще може да бъде видяна до края на месец март 2023 г.

Comments are closed.