Четвърто издание на биенале „Тенец“ в Монтана

Община Монтана обяви провеждането на поредното издание от Националната изложба биенале „Тенец”. Творби за участие ще се приемат от 21 до 29 септември 2021 г. Биеналето е посветено на Йордан Радичков, затова и най-високото отличие – Наградата на името на Йордан Радичков, е в размер на 2000 лв. Тя ще бъде присъдена на творба, посветена на творчеството на Радичков и пропита от духа на Северозапада.

Статутът предвижда присъждането на четири равностойни награди във всеки раздел на биеналето – живопис, графика, скулптура и приложни изкуства. Тези награди са в размер 1000 лв. На същата стойност е и наградата на Съюза на българските художници. Освен това ще бъде отличен и млад автор /до 30 години/, който ще получи парична сума от 500 лв. от сдружение „Приятели на Радичков“.

За участие в биеналето се приемат творби, създадени през последните три години. Изрично е изискването да не са участвали и награждавани в други изложби и конкурси. Авторите могат да представят до три творби от всеки раздел. 

Изложбата с отличените творби ще бъде открита на 4 октомври 2021 година в художествена галерия „Кирил Петров” (раздел „Живопис”) и в експозиционна зала „Кутловица” (за раздели „Графика”, „Скулптура” и „Приложни изкуства”) в град Монтана.

Националната изложба биенале „Тенец” се провежда от 2014 г. Тя се организира от Община Монтана в партньорство със Съюза на българските художници /СБХ/, Художествена галерия „Кирил Петров“ – Монтана, Представителството на СБХ – Монтана и Дружеството на художниците „Тенец” – Монтана. В предходните му 3 издания са участвали общо над 350 визуални артисти. Сред тях са емблематични за страната ни творци.

Comments are closed.