Френският посланик посети Етнографския комплекс

На 28 ноември 2023 г. посланикът на Франция в България Негово Превъзходителство г-н Жоел Мейер се срещна с новоизбрания кмет на Община Ловеч г-н Страцимир Петков. Гостът бе придружен от съпругата си г-жа Зои Мейер и от директора на Френския институт в България г-н Люк Леви, който е и съветник по културните въпроси. „Радвам се, че отношенията между Ловеч и Лавал не са строго институционални, а се крепят на човешки взаимоотношения“, отбеляза посланикът.

От понеделник Негово Превъзходителство е в Ловеч и има възможност да се запознае с двустранните отношения на общината с побратимения френски град Лавал, като се поинтересува и от проблемите, с които се сблъсква един наскоро избран български кмет. Отбелязани бяха и възможности за сътрудничество в областта на културния обмен, туризма и спорта. По време на срещата кметът Страцимир Петков връчи на посланик Жоел Мейер кристал с Герба на общината в знак на благодарност за добрите партньорски отношения.

В следобедните часове гостите, придружени от г-н Стефан Тихолов – председател на Общинския съвет в Ловеч, разгледаха ХГ „Проф. Теофан Сокеров“ и Етнографския комплекс на Регионален исторически музей – Ловеч. Преводач на разказа за живота в Ловеч в периода от края на ХІХ – средата на ХХ в. бе Галина Петкова, преподавател по френски език в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“, която е новият носител на ордена „Кавалер на академичните палми“. Орденът е държавно отличие на Франция, учредено през 1955 г. и предназначено за личности със заслуги към образователната система, културата и френския език.

Comments are closed.