Събития по повод 185 години от рождението на Васил Левски

От 8 до 18 юли 2022 г. на Покрития мост в Ловеч е експонирана изложбата „Бунтът на духа – основна сила по пътя към свободата“ на Фондация „В. Левски“ и Национален музей „Васил Левски“ – Карлово.

На 9 юли 2022 г. /събота/ от 17:00 ч. Регионален исторически музей представи том 17 от годишника „Българско възраждане“. Събитието бе в Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“ – Ловеч. Изданието бе представено от директора на РИМ – Ловеч Капка Кузманова. В сборника са публикувани материалите от Националната научна конференция „Градът Ловеч като център на Българския централен революционен комитет, столица на Васил Левски и роден град на поборника Тодор С. Кирков“ /по едноименната книга на д-р Параскев Ив. Стоянов/, която се проведе в града ни през 2021 г. Конференцията отбеляза 150 години от създаването на БРЦК в Българско, 145 години от гибелта на Тодор Кирков и подвига на Ботевите четници. Научен ръководител на събитието бе проф. Пламен Митев, а съорганизатори – Фондация „Васил Левски“, Община Ловеч и Регионален исторически музей – Ловеч.

Проф. Пламен Митев представи издания, които съдържат новооткрити документи за дейността на Апостола и неговата организация. Според проф. Митев данните, получени през османските архиви, разкриват дребни детайли, които могат да променят общата картина. Дора Чаушева – директор на Национален музей „Васил Левски“ в Карлово, разказа за двуезичното издание „Пътеводител по стъпките на Апостола“ – за местата, свързани с дейността на Васил Левски в Южна и Северна България.

В края на събитието кметът Корнелия Маринова връчи на инж. Веселин Ружеков почетен плакет и картина за работата му по ремонта и реставрацията на паметника на Васил Левски в Ловеч.

Comments are closed.