Събития на Регионален исторически музей – Ловеч през август

Събитията в Регионален исторически музей – Ловеч през месец август са посветени на отбелязването на 140-годишнината от освобождението на Ловеч и началото на местното управление.

На 1 август 2017 г. / вторник/ от 17:30 ч. в изложбената зала „Покрит мост” на Регионален исторически музей – Ловеч ще бъде открита мобилната изложба на Исторически музей – Попово „От Киноцентъра до музейната витрина”. Експозицията представя облекла, предмети и фотоси, свързани с българското кино, които днес са част от фонда на Исторически музей – Попово. Автентичните народни облекла и накити са използвани при заснемането на телевизионния сериал „Капитан Петко войвода”. Колекцията е дарена от Студио за игрални филми „Бояна” та Тракийското дружество в с. Светлен, Поповско. Представени са и вещи и награди на кинооператора, заснел „Капитан Петко войвода” – Димо Коларов. Той е роден в гр. Попово и приживе ги подарява на музея в родния си град. Камерата, с която майсторът на черно-бялото изображение Бате Димо снима много от известните български филми /”На малкия остров”, „Слънцето и сянката”, „Вълчицата”, „Понеделник сутрин”, „Бялата стая”, „Няма нищо по-хубаво от лошото време”, „Козият рог” и др./, както и фотосите от снимачната площадка, са предоставени на поповския музей през 2004 г. от Киноцентър „Бояна” и Рангел Вълчанов по повод IV Национален фестивал за операторско майсторство „Златното око”, провеждан в Попово в памет на Димо Коларов.

Изложбата ще бъде открита от директора на Исторически музей – Попово г-н Пламен Събев.

Експозицията ще може да се види в зала „Покрит мост” до 8 септември 2017 г. Работно време от 9,00 до 16,00 часа. Почивни дни събота и неделя. ВХОД СВОБОДЕН.

На 21 август 2017 г. /понеделник/ от 17:30 ч. в Художествена галерия – Ловеч проф. Пламен Митев ще изнесе обзорна лекция за Руско-турската освободителна война и ще се излъчи документалната презентация „Ловеч в руско-турските войни през ХІХ век”. ВХОД СВОБОДЕН.

Във връзка с годишнини са и поредните нови специализирани издания на Регионален исторически музей – Ловеч: „Ловеч в руско-турските войни през ХІХ век – част първа 1806-1812, 1828-1829 г.” и „Местното управление в Ловеч /1877-1944г./”.

През целия месец август пред посетителите в експозиционен обект Музей „Васил Левски” ще се представя специализираната беседа „Освобождението на Ловеч от турско робство на 22 август 1877 г.” с няколко основни акцента: стратегическо и военно значение на Ловеч, бойни действия, участници и знакови места в Ловеч от Руско-турската война 1877-1878 – дати на почит.

На 22 август 2017 г. /вторник/ входът в Музей „Васил Левски”, чиято експозиция представя освобождението на Ловеч, ще е БЕЗПЛАТЕН ЗА ПОСЕТИТЕЛИ.

 

Comments are closed.