Регионален исторически музей – Смолян гостува със своя изложба в Ловеч

На 9 май /сряда/ от 17:30 ч. в изложбена зала „Покрит мост” на Регионален исторически музей – Ловеч бе открита изложбата „Върви, народе възродени” към познание, духовно съвършенство, европейско единение”. Тя е създадена от екип на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян, в рамките на проект на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН „Празникът на Св. Св. Кирил и Методий – от националното към европейското духовно пространство. История, тенденции, перспективи”, защитен през 2008 г. пред Фонд „Научни изследвания” към Министерство на образованието и науката на Република България. Автор на изложбата е Таня Марева. За първи път експозицията е представена в Смолян през 2011 г., след което е гостувала в София, Златоград, Чепеларе, Асеновград и Батак. В Ловеч изложбата бе открита от д-р Николай Бояджиев – уредник в РИМ – Смолян.
Фотодокументалната част на изложбата, която се състои от 17 табла, представя делото на Св. Св. Кирил и Методий и историята на неговото почитане сред българите от Възраждането до съвременността. Разглежда празнуването на делото на Св. Кирил и Св. Методий от българските общности у нас и в Европа в съвременността, когато ние сме част от европейското семейство и „кирилицата” е третата азбука за Европейския съюз. Показват се и материални свидетелства, свързани с честването на празника на светите просветители и почитта към просвещението – сред тях и образци на фалеристиката, филателията и нумизматиката, училищни пособия, книги, документи, знамена, архивни снимки и др. В музейния разказ са включени прожекции на тематично подбрани документални филми /филм за Св. Св. Кирил и Методий от поредицата „Великите българи” на БНТ (автор Боряна Христова)/. Преживяването на публиката се допълва с предложението посетителите да се подпишат в „Книгата на посетителите” на глаголица или на кирилица. Изложбата позволява да бъде обогатена с нови експонати от музея-домакин, тъй като темата е универсална. Регионален исторически музей – Ловеч също се включи със свои движими културни ценности от колекциите на отдел „Нова и най-нова история”.
Изложбата ще гостува в Регионален исторически музей – Ловеч до 30 юни 2018 г. и ще бъде с работно време 9:30 – 16:00 с почивни дни събота и неделя.

Заповядайте!

 

Comments are closed.