Регионален исторически музей – Ловеч ще представи новата си книга в Клуба на дейците на културата

 

На 15 септември 2016 г. /четвъртък/ от 17:00 ч. в Клуба на дейците на културата – Ловеч с участието на част от авторите ще бъде представена книгата  „Старинният квартал Вароша – вечната любов в сърцето на градовете“. Тя е резултат от усилията, знанията и ентусиазма на шестима колеги, приели общата идея да покажат пет Вароши – всичките с различни архитектурни особености, характерни за региона си, а в същото време толкова еднакви с несломимия си дух. Михаела Василева и д-р Кирил Алексиев /РИМ – Благоевград/, Елена Георгиева /РИМ – Ловеч/, д-р Румяна Кацарова /РИМ – Пазарджик/, Иво Стоянов / РИМ – Разград/ и Николай Ставрев /РИМ – Търговище/ ще ни покажат романтични улички и сенчести дворчета, ще ни запознаят с най-красивите варошлийски сгради и съоръжения, ще споделят с нас спомени. Съставител на книгата е Елена Георгиева, главен уредник „Работа с публики“ при РИМ – Ловеч, редактор на изданието е директорът на РИМ – Ловеч Капка Кузманова, а предпечатната подготовка е дело на инж. Страхил Кръстев.

От 1 до 30 септември 2016 г. на Покрития мост ще може да бъде видяна едноименната мобилна фотоизложба. В нея към представените в изданието музеи се присъединява с материали и Регионален исторически музей – Велико Търново.

Изложбата „Старинният квартал Вароша – вечната любов в сърцето на градовете“ и представянето на сборника статии със същото име са част от „Варошлийски вечери 2016 г.“. Събитието се провежда за осми пореден път и с него Регионален исторически музей – Ловеч ще се включи в Европейските дни на наследството 2016 г. Вечерите се превърнаха в традиция за града ни в края на септември и отново ще представят пред широката публика ловешката градска култура от края на ХIХ – началото на ХХ век във всичките й проявления – архитектура, нрави, обичаи, мебели, облекло и кухня. Партньори на събитието са Община Ловеч, Центърът за работа с доброволци при РБ „Проф. Б. Цонев”, Клуб на дейците на културата – Ловеч и Драматичен театър – Ловеч.

2

Comments are closed.