Регионален исторически музей – Ловеч участва в новата изложба на Националния археологически институт с музей при БАН

„Спортът в антична Тракия“ е заглавието на новата изложба в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките. Експозицията бе открита на 24 април 2018 г. и е посветена на избора на София за Европейска столица на спорта през 2018 г.  Целта е да покаже мястото на спорта в тракийското общество, което населява българските земи през предримския и римския период и е поставено под силното културно влияние на античната гръко-римска цивилизация. Изложбата е и повод за пореден път публиката да бъде запозната с богатото историческо, археологическо и културно наследство на българските земи, представено през призмата на спорта. 

Регионален исторически музей – Ловеч предоставя две движими културни ценности от своя фонд на Националния археологически институт с музей при БАН по тяхна покана за участие в експозицията – червенофигурен кратер с изображение на богинята Нике /V-IV в. пр. Хр./ и стригила /I в. пр. Хр./. Посетителите могат да видят още и релефи и надписи върху каменни паметници, керамични и бронзови съдове, фиали, монети, уникален златен пръстен-печат с изображение на атлет, както и реконструкция на каменен надпис-покана, отправена от властите на античния град Сердика (дн. София) към неговите жители да участват в спортни игри. Показана е и мраморна глава на атлет, която пресъздава умората му от проведените двубои.

Изложбата е осъществена със съдействие на Министерство на културата на Република България и в партньорство с 15 музея от цялата страна и може да бъде посетена в зала „Временни изложби“ на Националния археологически музей от 25 април до 2 септември 2018 г.

 

 

 

Comments are closed.