Регионален исторически музей – Ловеч отбеляза 140-годишнината от Априлското въстание

С цяла поредица от събития в гражданите на Ловеч отбелязаха на 17 май 2016 г. 140-годишнината от Априлското въстание.

От 11 часа в Приемната на кмета в Бароковите къщи се проведе Кръгла маса на тема „140 години Априлска епопея“ с научен ръководител проф. Пламен Митев – декан на Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Организатори на събитието бяха Регионален исторически музей – Ловеч, Община Ловеч и Общобългарски комитет „Васил Левски“ – Ловеч. Представиха се съобщения и презентации в няколко направления – Воеводата Тодор Кирков, Ловчанският митрополит Йосиф I и Априлското въстание, Ботевите четници, Оръжието в Априлското въстание и възпоменателни знаци на Априлското въстание в община Ловеч, като акцентът бе основно върху важни за Ловеч участници в събитията през 1876 г.

От 17:30 часа в Клуба на дейците на културата Иван Гранитски и Стоян Райчевски представиха книгата на акад. Константин Косев „Българският възрожденски дух“. Срещата с ловешката публика се превърна в разговор за превратностите на описваната епохата и за последствията в по-нататъшната съдба на България.

От 19:00 часа на площад „Тодор Кирков“ екипът на РИМ – Ловеч заедно с множество граждани участва в церемонията по поднасяне на венци и цветя на паметника на Тодор Кирков в знак на почит и признателност към участниците в Априлското въстание.

Comments are closed.