Регионален исторически музей – Ловеч се включва в инициативите за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война

Инициативите за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война започнаха през 2015 г. През 2018 г. са заключителните събития с акцент върху Дойранската епопея от септември 1918 г. 

По програмата на Община Ловеч за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война на Покрития мост е експонирана изложбата на Регионален исторически музей – Ловеч „34-ти пехотен Троянски полк по друмищата на войните /1912-1945/“. Представените осемнадесет цветни постера разказват за героичните подвизи на  полка по време на Балканските войни, Първа и Втора световна война, проследяват цялата му история от неговото формирането (1903 г.) до разформироването му (1946 г.). Като част от 9-а пехотна Плевенска дивизия по време на Първата световна война полкът героично и самоотвержено отбранява Дойранския участък от Съглашенските войски, като така проваля стратегическите намерения на противника и не допуска пробив на Южния фронт. Изложбата може да бъде разгледана до 21 септември 2018 г.

Заключителната Национална научна конференция „България в Голямата война – 1918 г.“ ще се проведе на 20 и 21 септември 2018 г. в Регионален исторически музей – Плевен и ще е с научен ръководител акад. Георги Марков. От името на РИМ – Ловеч в работата на конференцията ще участва Христо Тодоров – уредник от секция „Нова история“.

Обявеният  по програмата на Община Ловеч за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война каталог „Повикани под знамето на народната чест“ по технически причини няма възможност да бъде представен на 11 септември 2018 г.

 

 

 

Comments are closed.