Регионален исторически музей – Ловеч с награда от Първия панаир на музейната книга

Над 40 български музеи, галерии и издателства взеха участие в Първия национален панаир на музейната книга, който се проведе в Етнографски музей на открито „Етър” в Габрово в дните от 10 до 12 юни 2016 г. Освен домакините, съорганизатори на Панаира са Институтът за приложна музеология, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и Издателство „Фабер”. Събитието започна на 10 юни с Кръгла маса „Музейната книга в пространството на съвременните културни общувания”, на която се представиха шест обзорни доклада. Широк кръг специалисти се включиха в последвалата дискусия по темата.

В следващите два дни – 11 и 12 юни 2016 г., на отделни щандове участниците представиха пъстрата палитра от издадени от тях книги, научна литература и материали с рекламен характер. Една от основните задачи на форума бе осъществяването на обмен на литература между участниците. Регионален исторически музей – Ловеч представи 35 свои специализирани издания и рекламни материали, като 19 от заглавията бяха предоставени за книгообмен.

Първият панаир на музейната книга раздаде и свои награди. В категорията „За най-добра полиграфия” първото място бе присъдено на музей „Дом на хумора и сатирата” за книгата „175 творби от фонда Хумор на народите”. Поощрителни отличия в тази категория бяха отредени на Регионален исторически музей – Ловеч и на Националния военно-исторически музей. „За най-старо издание“, представено на Панаира, бе отличен РИМ – Пазарджик за негов сборник от 1960 г., а „За най-добро цялостно представяне” – РИМ – Кюстендил. Поощрителна награда от Панаира бе връчена и на къща-музей „Васил Левски” в Карлово за книга за Апостола, преведена на осем езика, между които унгарски и норвежки.

Дните на Панаира бързо отшумяха и дойде време за преглед на резултатите. Благодарение на възможностите за книгообмен библиотеката на Регионален исторически музей – Ловеч се обогати с 192 нови заглавия от продукцията на музеите, галериите и специализираните издателства от цялата страна. Не по-малко успешен се оказа Панаирът и за останалите участници в него. Очевидна е необходимостта от подобни срещи, затова и в края на събитието организаторите заявиха своите ясни намерения второто издание на музейния панаир да се проведе отново в ЕМО „Етър“ през 2017 г., като този път се даде възможност да бъдат представени сувенирите, изработвани от българските музеи, галерии и издателства.

Comments are closed.