Регионален исторически музей – Ловеч почита паметта на Левски

От 3 юли до 31 юли 2017 г. в изложбената зала „Покрит мост” на Регионален исторически музей – Ловеч може да се види мобилната изложба „Васил Левски – Апостола на българската свобода”. Експозицията проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието. Акцентирано е на създаването на комитетската мрежа в България и на ролята на ловчанци и Ловеч като седалище на БРЦК в Българско и столица на Апостола. В илюстрациите са показани и седемте оригинални фотографии на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях. Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската свобода и за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България – „свята и чиста република”. Автор на изложбата е главен уредник Теодор Тончев.

Експозицията е със свободен вход и с работно време от 9,00 до 16,00 часа. Почивни дни събота и неделя.

Регионален исторически музей – Ловеч ще участва в събития и на колеги от други градове от страната. Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската свобода” заедно с част от личните вещи на Левски от колекцията на музея ще гостува от 4 юли в РИМ – Добрич, а Музеен комплекс – Банско ще е домакин през целия месец юли на прожекцията на четири документални филма на РИМ – Ловеч, посветени на делото на Васил Левски.

През целия юли пред посетителите в два от експозиционните обекти на РИМ – Ловеч /Музей „Васил Левски“ и Къкринското ханче/ ще се представят специализираните беседи „Музей „Васил Левски” – духовен мост между минало, настояще и бъдеще” и „Къкринското ханче – първият музей в България за Васил Левски”, а заедно с това там, както и в изложбената зала, безплатно ще бъде разпространяван юбилейният вестник „Васил Левски – 180 години безсмъртие”. Изданието е дело на Фондация „Васил Левски”, Националният музей „Васил Левски” и РИМ – Ловеч. Безплатни бройки от вестника са изпратени на всички общини в Ловешка област за раздаване през юли.

На 17 юли от 16,30 ч. в Художествената галерия ще бъде представен филмът от 1931 г. „В прослава на Левски”, който разказва за откриването на Къкринското ханче.

На 18 юли в Къкринското ханче ще се открие мобилната изложба „85 години Къкринско ханче” и ще бъде представена новата книга на музея „Съградено от народната памет. Историята на Къкринското ханче – първият музей за Васил Левски” с автори Силвия Георгиева и Юлия Йовева от отдел „Работа с публики” на Регионален исторически музей – Ловеч.

На 18 юли входът в музей „Васил Левски” и в Къкринското ханче е БЕЗПЛАТЕН за посетители.

Със събитията през месец юли 2017 г. Регионален исторически музей – Ловеч се включва в програмата на Община Ловеч за отбелязване на 180-годишнината от рождението на Апостола на българската свобода Васил Левски.

Музей „Васил Левски“ – Ловеч

Къкринското ханче

Част от портативната печатничка, използвана от Левски за печатане на бланки за кочанни квитанции и кочанните квитанции за постъпили суми от частните революционни комитети в касата на БРЦК в Българско

 

Comments are closed.