Регионален исторически музей – Ловеч предизвика интерес с изложба военни униформи

От 8 юли до края на август 2019 г. в изложбена зала „Вароша“ на Регионален исторически музей – Ловеч гости и жители на града видяха изложбата „Военни униформи от фонда на Регионален исторически музей – Ловеч“. Експозицията е дело на уредниците в секция „Най-нова история“ във връзка със 100-годишнината от Подписването на Ньойския мирен договор. С помощта на 19 цветни постера изложбата проследява  хронологията на развитието на военните униформи и основните промени в тях, повлияни от историческите процеси в България, а обхванатият период е от 1878 г. до 2004 г. /годината на влизане  на България в НАТО/. Условната периодизация на униформите е в съответствие с промените, настъпили в българската армия. Българската военна униформа е разгледана само в основни линии, като се отбелязва промяната на символите и силуета, тъй като процесите са динамични и продължават във времето.
Изложбата е допълнена с военни аксесоари и  снаряжение – част от богатата колекция на секция „Най-нова история“ на Регионален исторически музей – Ловеч. Тази част от фонда беше представена за първи път пред музейната публика.

Изложбата „Военни униформи от фонда на Регионален исторически музей – Ловеч беше разгледана от повече от 500 посетители от различни възрасти – българи и гости на града от Израел, Испания, Италия, Канада и Филипините.

Comments are closed.