Регионален исторически музей – Ловеч отбеляза Деня на народните будители с изложба

По повод 1 ноември – Деня на народните будители, областният управител на Област Ловеч Георги Терзийски покани Регионален исторически музей – Ловеч да представи средновековни ръкописи и старопечатни книги от своята колекция. Те ще останат в кабинета на областния управител през целия месец ноември и ще могат да се разгледат от всеки, който се среща с него или пък заяви специален интерес към експозицията.

„Това е много добра идея – да превърнем кабинета на представителя на държавата в областта в място, където той и хората, които работят тук или идват при него за работни срещи, да се почувстват отговорни за своите решения и позиции в тази обстановка, сред тези ценни книги на будители“ – коментира директорът на РИМ – Ловеч Капка Кузманова.

Сред най-ценните движими културни ценности, които са изложени в кабинета на областния управител, са „Ловешки дамаскин” от ХVII в., първата старопечатна книга на новобългарски език – сборникът от поучения и слова за всички неделни и празнични дни в годината на Софроний Врачански, станал широко популярен под името „Софроние”, първото издание на първия учебник на новобългарски език – „Буквар с различни поучения, събрани за българските училища”, известен като „Рибния буквар” на Петър Берон, определяното като първия български енциклопедичен справочник „Славеноболгарское детеводство за малките деца“, първата българска граматика на Неофит Рилски, „ Всеобща география за децата“ /1843 г./ от Иван Богоров. При всяка изложена културна ценност има и кратка биография на автора.

Това е една малка част от книжовното документално наследство, съхранявано в Регионален исторически музей – Ловеч. При желание експонираните културни ценности ще могат да се видят от външни лица след предварителна уговорка.

 

Comments are closed.