Регионален исторически музей – Ловеч отбелязва годишнина с нова книга

Регионален исторически музей – Ловеч се включва в програмата на Община Ловеч за отбелязване на 830 г. от приноса на Ловеч в освободителното движение на Асеневци с нова книга – „Археологическо наследство – Ловешка област”. В каталога са включени някои от най-представителните находки от богатата история на региона. Днес във фондовете на отдел „Археология” на Регионален исторически музей – Ловеч се съхраняват над 20 000  движими културни ценности от старокаменната епоха до периода на Късното Средновековие. Тази колекция е резултат от събирателската и научно-изследователска работа на местните музейни специалисти Михаил Хаджинеделчев, Тинко Петров, Гено Иванов, Павел Павлов, Мария Цачева, Младен Стоянов и съвместната им работа с археолози от Народния музей, по късно НАИМ-БАН. В Ловешко работят Вацлав Добруски, Богдан Филов, Иван Велков, Рафаил Попов, Васил Миков, Николай Джамбазов, Георги Китов, Йорданка Чангова, Ив. Захариев, Константин Шалганов.

Материалите в каталога са подредени хронологически и тематично. Отделните части, посветени на различните исторически периоди, започват с предговор, който прави кратка характеристика на епохата с акцент върху проучванията в Ловешки регион. Съставители на каталога са главен уредник Радослав Гущераклиев и уредник Мая Димитрова от отдел „Археология” при Регионален исторически музей – Ловеч. Книгата е предназначена както за специалисти, така и за широката аудитория.

Каталогът „Археологическо наследство – Ловешка област” бе представен в Клуба на дейците на културата в Ловеч на 6 юли /четвъртък/ от 17,30 часа.

Каталогът „Археологическо наследство – Ловешка област” бе представен в Клуба на дейците на културата в Ловеч на 6 юли от 17,30 часа.

Съставителите на каталога – главен уредник Радослав Гущераклиев и уредник Мая Димитрова от отдел „Археология” при Регионален исторически музей – Ловеч.

Каталогът „Археологическо наследство – Ловешка област” предизвика интереса на специалистите и на широката изкушена от археологията аудитория.

 

 

Comments are closed.