Регионален исторически музей – Ловеч отбеляза Трети март

Ловеч на два пъти е превземан по време на Руско-турската война /1877-1878/. За първи път това става на 5/17 юли 1877 г. и продължава едва 10 дни. В началото на юли 1877 г. в Севлиево е формиран Сборен отряд с командир полковник Алексей Жеребков и началник-щаб полковник Пьотър Паренсов и общо 400 войника и две оръдия. След боеве с две роти низам и до 1 500 башибозуци и черкези Ловеч е овладян на 5 юли/17 юли 1877 г. Настъпващият към Плевен Осман паша нарежда възвръщане на Ловеч. Целта е съединяване с корпуса на Сюлейман паша, който атакува Шипченския проход. След еднодневно сражение на 15 юли/27 юли 1877 г. Рифат паша превзема Ловеч, отбраняван от малко на брой руски сили /командир полковник Бакланов/ и българи–доброволци от градската въоръжена стража /командир учителят Найден Войнов/. Загиват отбраняващите града доброволци Васил Колев и Цачо Шишков. Подразделения на редовната турска войска, нередовни черкези и башибозуци безчинстват из града и околните му села. Смъртта си намират около 1500 българи.
Братска могила на повече от 70 българи, убити в този ден, е Кървавият камък, който се намира в днешния квартал Дръстене. След тридневни тежки боеве Ловеч е освободен окончателно на 22 август/3 септември 1877 г.

Екипът на Регионален исторически музей – Ловеч отбеляза 3 март – Националния празник на България. Обектите на музея посрещнаха в този ден 589 посетители. С цветя и венци сведохме глави пред многобройните знаци в Ловеч, останали за памет и почит на поколенията. За да пребъде България!

Comments are closed.