Поредни Европейски дни на наследството в Регионален исторически музей – Ловеч

Регионален исторически музей – Ловеч ще се включи в Европейските дни на наследството 2016 г. с цикъла от събития „Варошлийски вечери“. Вечерите се превърнаха в традиция за града ни в края на септември и за осми пореден път ще представят пред широката публика ловешката градска култура от края на ХIХ – началото на ХХ век във всичките й проявления – архитектура, нрави, обичаи, мебели, облекло и кухня. Партньори на събитието са Община Ловеч, Центърът за работа с доброволци при РБ „Проф. Б. Цонев”, Клуб на дейците на културата – Ловеч и Драматичен театър – Ловеч.

От 1 до 30 септември 2016 г. на Покрития мост ще може да бъде видяна мобилната фотоизложба „Старинният квартал Вароша – вечната любов в сърцето на градовете“. Заедно с Регионален исторически музей – Ловеч, който е организатор на изложбата, още пет регионални музея от пет български града представят архитектурата на „своята“ Вароша – Благоевград, Велико Търново, Пазарджик, Разград и Търговище.

На 15 септември 2016 г. /четвъртък/ от 17:00 ч. в Клуба на дейците на културата – Ловеч с участието на част от авторите ще бъде представена книгата  „Старинният квартал Вароша – вечната любов в сърцето на градовете“. Тя е резултат от усилията, знанията и ентусиазма на шестима колеги, приели общата идея да покажат пет Вароши – всичките с различни архитектурни особености, характерни за региона си, а в същото време толкова еднакви с несломимия си дух. Михаела Василева и д-р Кирил Алексиев /РИМ – Благоевград/, Елена Георгиева /РИМ – Ловеч/, д-р Румяна Кацарова /РИМ – Пазарджик/, Иво Стоянов / РИМ – Разград/ и Николай Ставрев /РИМ – Търговище/ ще ни покажат романтични улички и сенчести дворчета, ще ни запознаят с най-красивите варошлийски сгради и съоръжения, ще споделят с нас спомени.

На 24 септември 2016 г. /събота/ от 10:00 до 18:00 ч. в Етнографския комплекс на Регионален исторически музей – Ловеч посетителите ще могат да се снимат в ретро фото, да посетят щанда с рекламни материали на отдел „Етнография“ при РИМ – Ловеч, а също и да се запознаят с ястия от варошлийската кухня. В този ден експозицията на Етнографския комплекс ще бъде със свободен вход.  

Инициативите от Европейските дни на наследството са през целия месец септември, техен национален координатор е Министерството на културата.

Comments are closed.