Нощ на музеите в Регионален исторически музей – Ловеч

На 20 май 2017 г. /събота/ Регионален исторически музей – Ловеч за пореден път се включва в Нощта на музеите. Събитието се провежда за тринадесети път – традиционно около Международния ден на музеите 18 май. Три от експозиционните обекти на музея – Музей „Васил Левски“, Етнографският комплекс и Музейната сбирка „Атанас и Васил Атанасови“, ще работят с удължено работно време – 9:00 ч. – 22:00 ч., а входът ще бъде безплатен за посетители от 18:00 ч. до 22:00 ч.

Освен постоянните експозиции на музея посетителите ще могат да разгледат и гостуващата изложба на Исторически музей – Тутракан „Гигантски риби по река Дунав“, която се намира в зала „Археология“ на Музейна сбирка „Атанас и Васил Атанасови“. Експозицията съдържа 28 табла с над 50 архивни снимки на огромни риби, основно моруни и сомове, уловени в българския участък на река Дунав от Видин до Силистра. Посетителите могат да видят най-голямата доказано уловена моруна, с тегло 393 кг, както и 200-килограмови сомове. Освен това са представени и уреди за улавянето на тези риби: кърмаци, кльонк, такъм за сом, блесни и други – някои дори вече забранени, но активно използвани в миналото.

Тази година отново ще бъдем домакини на инициативата „Ние в нощта на музеите“ по проект на Сдружение „Зона Ловеч“, подкрепен от Велоклуб „Пресечената скала“, „Балканвело“ АД и финансиран по Програмата за младежки дейности 2014-2020 на Община Ловеч. Желаещите да се включат ще могат да посетят обектите на РИМ – Ловеч с велосипеди. Началото на обиколката е от 12:00 ч., когато най-уверените ще потеглят към Къкринското ханче, а от 17:30 ч. от Старата градска баня „Дели Хамам“ започва посещението и на останалите обекти.

Заповядайте, очакваме ви!

 

 

 

Comments are closed.