Новата изложба на Регионален исторически музей – Ловеч събра многобройна публика

На 19 февруари (понеделник) от 17:30 ч. в ХГ „Проф. Теофан Сокеров“ – Ловеч бе представена новата изложба на Регионален исторически музей – Ловеч „70 години Музей „Васил Левски“. Изложбата съдържа 17 постера и разказва историята на този емблематичен на града ни експозиционен обект, като за пръв път на едно място са представени различните творчески колективи, на които дължим създаването и обновяването на експозицията.

Началото е поставено през 1901 г. от д-р Параскев Стоянов и неговите анкетни записи, озаглавени „Материали за историята на град Ловеч“. Те са с оцелелите съратници на Левски, с очевидци на последните дни на Тодор Кирков, както и с други свидетели на събитията от онова време. Поставя се и началото на най-голямата в България колекция от лични вещи на Апостола – Никола Цвятков и неговата съпруга Мария (бивша Сиркова) предоставят редица документи, револвер, три съоръжения (калъпи) за отливане на куршуми, шест фалшиви турски печати и една примитивна портативна печатничка. Събраните вещи и документи д-р Стоянов предава в Музея на ловчанското читалище „Наука“.

Първата експозиция на Музей „Васил Левски“ – Ловеч е открита на 19 февруари 1954 г. в квартал „Дръстене“ в къщата  на Иван Крачула – бащата на Христо Иванов – Големия. На 17 юли 1967 г. е представена нова експозиция, разположена в специално построена музейна сграда. Мястото на строежа не е случайно – преди това там се е намирала къщата на възрожденския учител, книжовник и борец за независима българска църква поп Лукан Лилов, в която през 1871 г. е учреден Ловчанският комитет. Оттогава до днес музеят преминава през още две обновявания на експозицията, но неизменно остава място на поклонение пред живота и делото на Васил Левски и на разказ за борбата на нашия народ за освобождение от османска власт и възстановяване на българската държава. 

Наред с изложбата от постери в галерията за няколко часа гостува колекцията лични вещи на Апостола – движими културни ценности, които са притежание на Музей „Васил Левски“ и са част от неговата експозиция. Сред тях е и снимката на Васил Левски от 1870 г., която е една от трите известни екземпляра.

Директорът на музея Силвия Георгиева благодари на екипа, създал изложбата, както и на тези, които са свързали през годините професионалния си живот с Музей „Васил Левски“. На събитието присъстваха и предишни директори на Регионален исторически музей – Ловеч – Христо Борисов, Нина Далекова, Иван Лалев и Капка Кузманова.

Изложбата беше представена от нейния автор Теодор Тончев – уредник в отдел „История на България ХV–ХІХ век“ на Регионален исторически музей – Ловеч. На мултимедия се прожектира документалният филм „В прослава на Левски” от 1931 г. – за откриването на Къкринското ханче.

Екипът на Регионален исторически музей – Ловеч бе поздравен по повод годишнината от кмета на Община Ловеч Страцимир Петков, който връчи на директора на музея специалната награда, получена от Община Ловеч от Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“ за книгата „Славянски и гръцки ръкописи в Регионален исторически музей – Ловеч“. Ценното издание представя още една от колекциите на отдел „История на България ХV–ХІХ век“.

Гости на събитието бяха също областният управител Виктор Стойчев и зам.-кметът на Община Ловеч д-р Алдин Начков.

Comments are closed.