На 18 юли 2016 г. Регионален исторически музей – Ловеч ще отбележи 85-годишнината от откриването на Къкринското ханче

На 31 май 2016 г. се навършиха 85 години от тържественото откриване на първия музей в България, посветен на живота и дейността на Васил Левски, главен Апостол на Вътрешната революционна организация, изградена от него и неговите сподвижници и съратници – Къкринското ханче.

През 1901 г. д-р Параскев Стоянов заедно с Никола Цвятков посещават село Къкрина и мястото, на което се е намирало ханчето. Прави се архитектурна скица на основите на сградата и се поставя първата паметна плоча, днес вградена в стената до централния вход на сградата.

През 1924 г. гражданският комитет „Васил Левски” в Ловеч взима решение за възстановяване на цялата сграда. Поставена е втората паметна плоча, днес в двора на ханчето. С царски указ мястото е отчуждено, а българската общественост е призована да събира всякакви вещи, свързани с Апостола за обзавеждане на къща-паметник „Васил Левски”. Тържественото й откриване е записано на кинолента в 30-минутен документален филм. Тържествата започват през февруари 1931 г. пред паметника на Левски в София, минават през Плевен и Ловеч и завършват в Къкрина. От 18 юли документалният филм може да се гледа от всички посетители на Къкринското ханче.

Приоритет на експозицията от откриването насам е акцентът върху мястото на събитието от 27 декември 1872 г. чрез възстановяване на сградата на ханчето и пресъздаване на скромната вътрешна уредба от края на ХІХ век, представена в четири помещения.

От 2015 г. със съвместните действия на Община Ловеч, като управляващ орган на недвижимата културна ценност, Регионален исторически музей, като стопанисваща институция и спомоществованието на родолюбиви българи и организации се изпълнява програма за  рехабилитиране и обновяване на обекта и обогатяване на експозицията. Извършена е аварийно-укрепителна дейност на покрива и оградата. С нова визия е стената, част от оградата, допълваща вътрешната експозиция с картини и фотографии, илюстриращи дейност, път и залавяне на Левски и Къкринското ханче през предишните десетилетия. Там е първият барелеф на Левски от паметника в двора, минал през паметника в училищния двор и завърнал се отново в ханчето.

Експозицията е обогатена с нови културни ценности и спомагателни материали с два нови акцента:

Участниците в събитията на 27 декември 1872 г. с портретите на Васил Левски, Никола Цвятков и Христо Цонев и истината от тези събития с факсимилетата от разпитите им пред следствената комисия в София.

Предназначението на ханчето – посрещане на клиенти. В зимника са представени макети на традиционните български продукти и приспособления за съхранение, а в яхъра – нужните приспособления за обслужване на впрегатните животни.

Изцяло обновена е екскурзоводската стая.

В резултат от няколкомесечна събирателска дейност екипът на Регионален исторически музей – Ловеч обогати своя снимков фонд с Колекция „Къкринското ханче в картички и фотографии”. От тях е направен Фотоалбум „Къкринското ханче през годините”, който посетителите могат да разгледат.

С помощта на спомоществователи от цялата страна, по инициатива на ВМРО-БНД-Ловеч, са събрани средства, с които експозиция Къкринското ханче има аудио-визуални ефекти в оджака и джамала, нови осветителни тела, даващи на посетителите усещане за автентичност и  обновена инсталация. На всички тях изказваме своята признателност и благодарност.

Направена е Книга на дарителите, в която са копия на Удостоверенията за дарител и дарение на музея, за да се знаят имената на организациите и личните дарители, които ни показаха истински урок по родолюбие и помогнаха да продължим традицията на нашите предшественици за възстановяване, опазване и поддържане на Къкринското ханче като исторически обект, свързан с Апостола на българската свобода Васил Иванов Кунчев-Левски.

Отбелязването на 85-годишнината от откриването на Къкринското ханче – първият музей в България за Васил Левски, ще бъде на 18 юли 2016 г., когато се навършват 179 години от рождението на Апостола.

ПРОГРАМА:

  1. Гостува Пътуващо читалище „Бащино огнище“ – София

площад „Екзарх Йосиф I“, Ловеч, през целия ден

  1. 09:00 ч. Поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски

 кв. Вароша, Ловеч

            3. 10:00 ч. Поднасяне на венци и цветя на паметника на Апостола в Къкринското ханчe и представяне на обогатената му експозиция

  1. 10:30 ч. Прожекция на документалния филм от откриването на ханчето от 1931 г.

салон на НЧ „Васил Левски – 1924 г.“ – с. Къкрина 

  1. 18:00 ч. Заупокойна лития и концерт на квартет „Светоглас“

Приземен храм „Въведение Богородично“ при Катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“

На 18 юли експозиционните обекти „Къкринското ханче”  и Музей „Васил Левски” са с безплатен вход.

Comments are closed.