Напета ловешка мома ще посрещне гостите на „Варошлийски вечери 2017“

„Варошлийски вечери 2017“ ще се проведат в дните между 22 и 24 септември 2017 г. Този път Денят на Етнографския комплекс ще бъде на 24 септември 2017 г. /неделя/.

От 9:00 до 18:00 ч. гостите на Етнографския комплекс на Регионален исторически музей – Ловеч ще могат да се снимат в ретро фото, да посетят щанда с рекламни материали на отдел „Етнография“ при РИМ – Ловеч, а също и да дегустират ястия от варошлийската кухня. В този ден експозицията на Етнографския комплекс ще бъде със свободен вход.  

Вечерите се превърнаха в традиция за града ни в края на септември и за девети пореден път представят пред широката публика ловешката градска култура от края на ХIХ – началото на ХХ век във всичките й проявления – архитектура, нрави, обичаи, мебели, облекло и кухня. В Деня на Етнографския комплекс ще участват и доброволците от Центъра за работа с доброволци при РБ „Проф. Б. Цонев”, Драматичен театър – Ловеч, НЧ „Пробуда – 1926 г.“ – с. Йоглав и НЧ „Паисий – 1896 г.“ – с. Александрово.

Приятна изненада за всички посетители ще бъде ловешката мома с традиционна носия, която отскоро краси входа на Драсовата къща. Скулптурата е дело на нашия колега Иво Чехларов.

Мобилната изложба на РИМ – Ловеч „140 години Община Ловеч“ ще може да бъде видяна от 22 до 24 септември на Покрития мост. 

„Варошлийски вечери 2017“ са част от Европейските дни на наследството 2017 г. Техен национален координатор е Министерството на култура.

Comments are closed.