Музеят в Ловеч гостува на Регионален военноисторически музей – Плевен със своя изложба

От 11 до 30 май 2024 г. в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” ще бъде представена временната изложба на Регионален исторически музей – Ловеч „70 години от откриването на Музей „Васил Левски”. Така за поредна година плевенските колеги се включват в празничната програма на Община Плевен за отбелязване на 15 май – празника на града. Вече представена в Ловеч на 19 февруари 2024 г., изложбата разказва със своите 17 постера историята на емблематичния за града ни експозиционен обект и за неговия дълъг път през годините – от възникването на идеята в началото на ХХ в. до наши дни. За пръв път на едно място са представени и различните творчески колективи, на които дължим създаването и четирикратното обновяване на експозицията, посветена на живота и делото на Васил Левски и на разказа за борбата на нашия народ за освобождение от османска власт и възстановяване на българската държава. 

Наред с изложбата от постери е експонирана и изложбата „Реликви на Апостола“. Експозицията включва материали от фондовете на регионалните исторически музеи в Ловеч и Велико Търново и дава възможност видят някои от съхранените лични вещи на Апостола на свободата.

На 11 май 2024 г. (събота) от 19.00 ч. до 24.00 ч. Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” отваря свободно врати за посетители, за да може да бъдат разгледани безплатно както двете гостуващи временни изложби, така и постоянната експозиция на Регионален военноисторически музей – Плевен. В същия ден за всички посетители е предвидена презентация на оръжие на воюващите сили от руско-турската война (1877-1878 г.) от фонда на музея.

Comments are closed.