Музейна сбирка „Атанас и Васил Атанасови“ в Ловеч ще работи на Гергьовден

Музейна сбирка „Атанас и Васил Атанасови“ на 6 и 7 май /неделя и понеделник/ ще посреща посетители с работно време от 9:00-13:00 ч. и от 14:30-18:00 ч. 

Музейна сбирка „Атанас и Васил Атанасови“ е съвкупност от природа, техника и археология. В зала „Природа” са показани 1300 образци от кристали и кристални агрегати, самородни елементи, скъпоценни и полускъпоценни камъни и минерални суровини. Те са дарение от доц. Васил Атанасов, който посвещава 40 години от своя живот за тяхното събиране. В обекта могат да се чуят интересни легенди за лечебните сили на отделните кристали, а очите да се порадват на самородната им красота.
В зала „Археология” посетителят попада сред интериор на праисторически жилище и стратиграфски профил от Деветашка пещера, показващ културните пластове от няколко епохи и материали, разкрити при археологически разкопки. Може сам да опита работата с вертикален тъкачен стан, смилане на зърно с хромел и запалване на огън с помощта на дървен свредел.
В зала „Техника” са показани 89 радиоапарати, част от откупена колекция от 200 радиоапарата. Сред тях са познатите в цял свят марки Телефункен, Блаупункт, Саба, Сименс, Лоренц и най-старият батериен приемник марка „Льове”. Всички те са в отлично състояние и някои още работят.

Заповядайте!

 

Comments are closed.