Ловеч отбелязва 150 години от гибелта на Васил Левски

На 19 февруари 2023 г. /неделя/ две исторически възстановки отбелязаха 150-годишнината от гибелта на Апостола на българската свобода Васил Левски. С помощта на Регионален исторически музей – Ловеч Драматичен театър – Ловеч представи от 10:30 ч. в местността Пази мост първата от тях – „Началото на края. Последен ден свобода“. От 11:00 ч. в Къкринското ханче посетителите гледаха и втората възстановка – „Залавянето на Васил Левски“. В реализацията на проекта участват както художественият и техническият екипи на Драматичен театър – Ловеч и актьори от театъра, така и членове на регионални клубове при НД „Традиция” и граждани на Ловеч. Режисьор е Кристиана Бояджиева, сценографията и костюмите са дело на Кирил Наумов, а композитор е Мартин Костакиев. Консултант е Теодор Тончев – уредник от отдел „История на България ХV–ХІХ в.“ при Регионален исторически музей – Ловеч. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

В тържествения ритуал в Къкринското ханче участваха курсанти и военен оркестър от Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново, водени от началника на НВУ бригаден генерал Иван Маламов. По време на възпоменателното събитие бригаден генерал Маламов прие и специалния почетен юбилеен плакет на Община Ловеч, който му бе връчен от кмета Корнелия Маринова.

На 18 и 19 февруари /събота и неделя/ 2023 г. обектите на Регионален исторически музей – Ловеч, свързани с делото на Васил Левски – Музей „Васил Левски“ – Ловеч и Къкринското ханче в с. Къкрина, за поредна година бяха с вход свободен. За два дни обектите са посрещнали общо 3395 посетители, дошли да поднесат своята почит към делото на Апостола.

Comments are closed.