„Кралско вълшебство от порцелан“ в Ловеч за Нощта на музеите

На 15 май 2019 г. от 17:00 часа в приемната на Кмета на Община Ловеч в Бароковите къщи бе открита изложбата „Кралско вълшебство от порцелан“, която представя част от културното наследство на Люксембург. Акцентът на инициативите в Регионален исторически музей – Ловеч през май се осъществи със съдействието на Община Ловеч. Колекцията е от над 260 порцеланови чинии и керамични плочки. Изображенията върху тях  представят историята на Велико херцогство Люксембург  – графове, крале, региони, крепости, замъци, кантони, градове, сдружения, църкви, светци, езера, язовири. Изработени са от края на ХVІІІ век до края на ХХ век във Велико херцогство Люксембург от фабрика „Бох“, а в последствие – „Вилеруа и Бох“. Колекцията е съпроводена с 14 информационно-образователни постера, представящи историята на Херцогство Люксембург и историята на производството на порцелана, а също и рекламно-туристически клип и две образователни дипляни – „Велико херцогство Люксембург“ и „Кралско вълшебство от порцелан“. Реализирането на изложбата стана възможно благодарение на нашия съгражданин, сега жител на Великото херцогство, г-н Атанас Атанасов.  Завършил психология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и специализирал спортна психология, от 2005 г. той работи с различни атлетически и футболни клубове в България и Белгия. 

Изложбата бе открита от г-жа Капка Кузманова – директор на Регионален исторически музей – Ловеч в присъствието на Н.Пр. Роналд Дофинг – извънреден и пълномощен посланик на Люксембург, министъра на културата Боил Банов, областния управител Ваня Събчева, кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, които бяха сред официалните гости на събитието. Присъства и собственикът на колекцията г-н Атанас Атанасов, който подари част от колекцията си на музея в Ловеч.

Изложбата може да бъда разгледана от посетители от 16 до 26 май (включително) 2019 г. с работно време от 10:00 до 18:00 ч. Тя е включена в ХV Европейска нощ на музеите и на 18 май ще работи с удължено работно време от 9:00 ч. до 22:00 ч.  
ВХОД СВОБОДЕН.


Comments are closed.