Изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“ в Ловеч

На 28 януари 2019 г. /понеделник/ от 17:00 ч. в зала 109 на Дом „Преслав“ бе представена изложбата „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция”. Експозицията е по инициатива на Народното събрание на Република България със съдействието на Държавна агенция „Архиви“. Повод за нея е отбелязването през тази година на 140-годишнината от Учредителното събрание, приело на 16 април 1879 г. първата българска конституция – Търновската, поставила основите на свободната българска държава.

Изложбата съдържа 40 цветни пана, които представят исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност, моменти от работата върху Търновската конституция. Допълнена е с информация за осем обществено значими личности от Ловешкия край, участвали в работата на Учредителното събрание. Трима от тях са назначени по право заради заеманите от тях длъжности, а  други пет са избрани с пряко гласуване. Експозицията ще бъде показана във всички областни градове.

Изложбата „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция” може да бъде видяна до 8 февруари 2019 г. в зала 109 на Дом „Преслав“ в Ловеч.

 

 

 

Comments are closed.