Изложба и национална конференция, посветени на 100-годишнината от Дойранската епопея

Заключителната Национална научна конференция „България в Голямата война – 1918 г.“ ще се проведе на 20 и 21 септември 2018 г. в Регионален исторически музей – Плевен и ще е с научен ръководител акад. Георги Марков.  Съорганизатори на събитието са Националният комитет по отбелязване на 100-годишнината от участието на България в Първата световна война и Община Плевен.  Форумът е посветен на 100-годишнината от величавата Дойранска епопея и подвига на воините от 9-а пехотна Плевенска дивизия, записали една от най-героичните страници в националната военна история.  От името на РИМ – Ловеч в работата на конференцията ще участва Христо Тодоров – уредник от секция „Нова история“. 
Съпътстващо събитие е изложбата „Дойран (1916-1918) – храброст, дълг и чест“ на Регионален исторически музей – Плевен с участието на Националния военноисторически музей – София. Със свои експонати в нея се представя и Регионален исторически музей – Ловеч. Изложбата ще отдаде почит и признателност към подвига на нашите деди през Първата световна война, към тяхната беззаветна храброст и величава саможертва в името на националните идеали, на обединението на българския народ и българските земи.
Откриване от 18.00 ч. на 20 септември 2018 г. /четвъртък/ в Първа изложбена зала на Регионален исторически музей – Плевен.

 

 

Comments are closed.