Екипът на Регионален исторически музей – Ловеч подкрепя позицията на Община Ловеч

Община Ловеч излезе със своя позиция относно изказване в едно телевизионно шоу на президента на ПФК „Славия“ Венцеслав Стефанов. При обсъждането на актуални въпроси, свързани с българския футбол, бе споменато името на свещеноиконом Кръстю Никифоров. Личността и делото на Кръстю Никифоров са придобили национално значение, като към днешна дата отношението към тях не е еднозначно нито сред историците, нито сред българската общественост. През последните тридесет години в памет на свещеноиконом Кръстю Никифоров е направено много – поставена е паметна плоча на входа на ловешката църква „Успение на Света Богородица“, а в нейния притвор е уредена постоянна изложба; има паметна плоча в Ботевград; от 1997 г. във всички експонирани от Регионален исторически музей – Ловеч изложби, посветени на Левски и изградената от него комитетска мрежа, имат своето място портретът и делото на свещеника; в обновената в края на 2007 и началото на 2008 г. експозиция на музей „Васил Левски“ портретът на свещ. Кръстю Никифоров присъства два пъти – сред радетелите за просвещение и църковна независимост и сред активистите на Ловчанския комитет. Информацията от преведените и публикувани нови документи от Османския архив в Истанбул налага някои корекции в досегашните ни представи и постановки  относно направените от турските власти разкрития за дейността на Васил Левски и на част от комитетска мрежа, в това число и на Ловчанския комитет. В светлината на тези факти екипът на Регионален исторически музей – Ловеч подкрепя позицията на Община Ловеч.

Президентът на „Славия“ не е достатъчно компетентен за това кой е предал Васил Левски и изобщо има ли предателство

Позиция на Община Ловеч относно изказване на Венцеслав Стефанов в едно телевизионно шоу

Президентът на „Славия“ и член на Изпълкома на БФС Венцеслав Стефанов не е достатъчно компетентен в областта на историята, за да прави публични изказвания относно кой е предал Васил Левски и изобщо има ли предателство.

Това заявява Община Ловеч относно негово любопитно изказване в едно телевизионно шоу преди ден.

Конфликтите в българския футбол са много далеч от славната епопея на нашите възрожденци, пожертвали живота си за свободата на отечеството.  Делото на Апостола не е за делнична употреба. Всяко пряко сравнение, от рода на  „Поп Кръстю е предал Левски, Бербатов предаде България“, може да събуди само съжаление и присмех към автора му. Достатъчно е да прелистиш последните исторически изследвания, за да разбереш, че „предателството“ на поп Кръстю е силно проблематично, недоказано и вярно само според  някои литературни творби.

За поведението на футболиста Бербатов няма да се произнасяме, това е проблем на спортната общественост. Но ловешката общественост остро възразява срещу тиражирането на остарели истини от старите читанки от преди 30 години, които тиражираха „черната легенда“ за поп-предател.

Нашата позиция е – ако някой спортист и спортен деятел реши да навлезе в чужди територии, добре и да проверява своите знания. А най-добре е да взима отношение по темите от своята компетентност и да не се популяризират позиции, които са доказано несъстоятелни.

Община Ловеч, пресцентър

19.05.2021 г.

Музей „Васил Левски“ – Ловеч

Comments are closed.