Ден за поклон пред паметта на Васил Левски

19 февруари 2024 г. в Ловеч е ден за поклон пред паметта на Васил Левски. От 8:30 часа започна традиционният туристически поход „По стъпките на Апостола от Ловеч до Къкринското ханче. Колоната премина и през историческата местност Пази мост, а там за срещата на Левски с турските заптиета и новооткритите документи, свързани с живота и делото на Апостола, разказа Теодор Тончев – уредник в Регионален исторически музей – Ловеч.

От 11:00 часа стотици граждани от цялата страна, събрали се в експозиционния обект на Регионален исторически музей – Ловеч Къкринското ханче, станаха свидетели на възстановка на залавянето на Апостола на същото това място. Събитието е организирано и пресъздадено от регионалните клубове на НД „Традиция“ в Ловеч, Троян и Плевен. Ученици от ловешкото ОУ „Васил Левски“ представиха рецитал от стихове, посветени на патрона на училището.

Официалните гости и множество граждани коленичиха пред подвига и саможертвата на Апостола на българската свобода и поднесоха венци и цветя на преклонение.

От 17:30 часа в ХГ „Проф. Теофан Сокеров“ бе открита изложбата на РИМ – Ловеч „70 години Музей „Васил Левски“ – Ловеч“. Тя представя историята на този емблематичен на града ни експозиционен обект.

На 18 и 19 февруари (неделя и понеделник) 2024 г. обектите на Регионален исторически музей – Ловеч, свързани с делото на Васил Левски – Музей „Васил Левски“ – Ловеч и Къкринското ханче в с. Къкрина, за поредна година бяха с вход свободен. За два дни обектите са посрещнали общо 1385 посетители, дошли да поднесат своята почит към делото на Апостола.

Comments are closed.