Генерал-лейтенант Георги Иванов на 80 години

Генерал-лейтенант Георги Иванов е първият българин в Космоса. На 10 април 1979 г. в 20:34 ч. московско време от Байконур излита космическият кораб „Съюз 33“. На борда е международен екипаж – летецът-космонавт на СССР Николай Рукавишников и българският космонавт-изследовател майор Георги Иванов. Така България става шестата космическа страна в света след СССР, САЩ, Чехословакия, Полша и ГДР. За полета са създадени изцяло български системи и прибори – дело на българските учени.
Ръководител и главен конструктор на проекта „Спектър-15“ е акад. Димитър Мишев – също наш съгражданин и почетен гражданин на Ловеч. Специално за полета българските учени създават и различни типове храни със запазване на вкусовите, ароматните и хранителните качества на продуктите в условията на космически полет. Част от българските разработки продължават да се използват в Космоса и до днес.
На екипажа предстоят изследвания и експерименти по програмата „Интеркосмос“. Затова трябва да се скачат с орбиталния комплекс „Салют – 6“ – „Союз – 32“. При изключително трудни извънредни обстоятелства /отказва основният, а по време на спускането – и резервният двигател/ скачването е отменено и корабът се завръща след 31 пълни обиколки около Земята и 1 ден, 23 часа и 1 минута, прекарани в Космоса. Налага се космическият апарат да се приземи по законите на балистиката при огромно натоварване на космонавтите, което достига 8-9 и дори 10 единици (при нормално 3-4 единици). По време на целия полет пулсът на майор Георги Иванов остава нормален.

Въпреки че е „звезден герой“ с множество отличия, днес генерал-лейтенант Георги Иванов продължава да е отзивчив и скромен, изпълнен с уважение към родния си град и своите съграждани.

Comments are closed.