В двора на Къкринското ханче бе засаден нов бряст

На 31 март 2023 г. в двора на Къкринското ханче бе засаден нов бряст. Той изправи снага до укрепения вековен бряст, който е единственият свидетел на трагичните исторически събития, при които през декември 1872 г. на същото това място е заловен Апостола на българската свобода Васил Левски. Инициативата е по идея и в присъствието на кмета на община Ловеч Корнелия Маринова и е посветена на отбелязаната през февруари тази година 150-годишнина от гибелта на Васил Левски. Според специалистите са изчерпани всички възможности стволът на стария бряст да бъде поддържан занапред и макар че той ще остане възможно най-дълго, все пак се налага да се появи и неговият наследник.

Историята на стария бряст бе разказана от екскурзовода в Къкринското ханче Пламен Мяшков. Възрастта и превратностите на времето налагат през 1997 г. дървото да бъде консервирано и укрепено с метална рамка, изработена по проект на художника Александър Иванов. Още тогава специалистите посочили, че възрастта на бряста е около 150 години.

На събитието присъстваха част от местните хора, начело с кметския наместник на село Къкрина Иваничка Станчева, както и директорът на Регионален исторически музей – Ловеч Капка Кузманова. Новото дръвче е подарено от Държавно горско стопанство „Борима“.

Comments are closed.