Встъпване в длъжност на новия директор на Регионален исторически музей – Ловеч

На 1 септември (петък) от 11:00 ч. състоя предаване на поста директор на Регионален исторически музей – Ловеч. След спечелен конкурс длъжността заема Силвия Георгиева. На събитието присъстваха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова и заместник-кметът Венцислав Христов, както и целият екип на музея. Досегашният директор на музея Капка Кузманова благодари на представителите на Общината и на своите колеги за съвместната работа. Тя подчерта, че макар и да се оттегля след 29 години служба във музея, десет от които като директор, със себе си ще отнесе този музеен дух, който е запазен през всичките тези години. От своя страна новият директор Силвия Георгиева сподели, че разбира, че най-ценният ресурс на музея – това са неговите служители и специалисти. Затова много разчита на тяхната помощ и усилия, за да запази културно-историческото наследство на Ловешкия край. Кметът на Ловеч Корнелия Маринова благодари за дългогодишното си сътрудничество с музея и лично с Капка Кузманова, както и за множеството реализирани през годините проекти. Предстоят и много нови предизвикателства, най-важното от които е напът да се реализира – мечтата за нов дом и експозиционни зали на музея, подчерта тя. От името на Общината и от свое име гостите подариха на досегашния директор цветя, картина на Белин Моллов и знака на кмета с „Най-добри пожелания“.

Новият директор Силвия Георгиева бе приветствана от екипа на музея с букет цветя. Тя е родом от Казанлък, от 10 години работи в РИМ – Ловеч, като пет години от тях е била екскурзовод в Къкринското ханче и още пет – уредник и материално отговорно лице в отдел „История на България XV-XIX век“. Съавтор е на книгата „Съградено от народната памет. История на Къкринското ханче – първият музей за Васил Левски“ (2017).

На гостите бе подарен новоизлезлият том ХI от Известията на Регионален исторически музей – Ловеч, в който уводната статия с автор Капка Кузманова по нейни думи е своеобразен отчет на свършеното през двата й мандата като директор.

Comments are closed.