„Варошлийски вечери 2019“ отново изненадват приятно своите гости

Тази година „Варошлийски вечери 2019“ се проведоха в дните между 19 и 21 септември 2019 г.

На 19 септември 2019 г. /четвъртък/ от 17:00 ч. в изложбена зала „Покрит мост“ бе открита изложбата „Под лозницата. Лозата в битието на българина“ на Регионален исторически музей – Търговище. Експозицията остава да гостува на града ни и може да бъде разгледана до края на месец октомври 2019 г. Вход свободен.

Денят на отворените врати в Етнографския комплекс на Регионален исторически музей – Ловеч беше на 20 септември 2019 г. /петък/. Гостите на комплекса бяха поканени на чаша вино и разгледаха Драсовата и Рашовата къщи, както и две фотоизложби, свързани с нашия град – „Винопроизводството в Ловеч“ и „Площад „Тодор Кирков“ през годините“. В този ден експозицията на Етнографския комплекс работи от 10:00 до 18:00 ч. със свободен вход.  

На 21 септември 2019 г. /събота/ от 10:00 до 18:00 ч. в изложбена зала „Покрит мост“ имаше забавни познавателни игри, свързани с гроздето, лозето и лозарството – за деца и всички любознателни посетители. Вход свободен.

Вечерите се превърнаха в традиция за града ни в края на септември и за единадесети пореден път представят пред широката публика ловешката градска култура от края на ХIХ – началото на ХХ век във всичките й проявления – архитектура, нрави, обичаи, мебели, облекло и кухня. Тази година акцентът е поставен върху един от традиционните за Ловешко занаяти – лозарството и производството на вино.

„Варошлийски вечери 2019“ са част от Европейските дни на наследството 2019 г. – съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия, която се провежда всяка година през месец септември в 50 държави, подписали Европейската културна конвенция. Събитието е от 25 години и има за цел хора от всички обществени сфери да опознаят и оценят културното си наследство. През 2019 г. Европейските дни на наследството са под надслов „Изкуства и развлечение“. Техен национален координатор е Министерството на културата.

Comments are closed.