Екипа на Регионалния исторически музей-Ловеч Отбеляза 140 годишнината от освобождението на Ловеч от османско иго

На 21 август от 17,30 ч. в Художествената галерия се проведе поредната инициатива от програмата на Община Ловеч за отбелязване на 140 годишнината от освобождението на Ловеч от османско иго.

Във встъпителното слово директорът на музея Капка Кузманова представи новата книга на Регионалния исторически музей „Ловеч в руско-турските войни през ХІХ век”. Част първа-войните от 1806-1812 и 1828-1829 г. Разказа как се заражда идеята за проучване и написване на изследването: „В началото на военните кампании през ХІХ век, командването на воюващите страни не планира бойни действия в района на Ловеч. Но, в техния ход, поради съществени оперативни причини, града многократно е превземан от Сборни руски отряди. До трайното освобождение на Ловеч се достига на 22 август 1877 г. Оказва се, че Ловеч е този български град, който в зоната на бойните действия е превземан по време на руско-турските войни от ХІХ век най-много пъти – 5 пъти и е отстъпван – 4 пъти. Следват Добрич и Севлиево – 4 пъти и така нататък. Този своеобразен списък завършва Шумен – нито един път. Тези факти, неизбежно привлякоха историческото ни внимание… Оказва се, че темата до сега не е проучвана и издаването на книгата е принос в историята на града.”

Специален гост бе проф. Пламен Митев, преподавател в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, който представи руско-турската война 1877-1878 г.

В словото си професор Митев подчерта, че „обективния прочит на случилото се през 1877-1878 г. показва, че руско-турската война има решаваща роля за освобождението на България и независимостта на Сърбия, Румъния и Черна гора…Със силата на руското оръжие и воини на картата на стара Европа отново се възроди българската държава. Победата даде на българския народ дълго мечтаната свобода и му позволи завинаги да се отърси от чуждото иго и поеме съдбините си в своите ръце.”

Последва прожекция на специално подготвения от музея документален филма „Ловеч в руско-турските войни през ХІХ век”, който отговаря на въпросите:

  • Защо въпреки тежките военни поражения, Османската империя оцелява във войните от началото на ХІХ век.
  • Кога и при какви обстоятелства, освобождението на българския народ влиза в руските стратегически планове, т. е. кога освобождението става възможно.
  • Кога и при какви обстоятелства, руското командване научава изобщо за съществуването на град Ловеч и оценява неговото оперативно значение.
  • Защо Ловеч се превръща в този град, за който борбата се води най-много пъти.
  • Защо в най-мащабните бойни действия, руското командване по някаква неписана традиция разделя своите сили на три отряда.
  • Кога и от кого е извършено пълното и подробно топографско заснемане на Ловеч. Каква нова информация ни дава заснемането за състоянието на Ловеч към началото на ХІХ век.
  • Защо в съзнанието на тогавашните ловешките граждани, борбата за града е известна като „първия, втория и третия московец“.
  • Защо същите граждани, наричат резултатите от борбата за града през войната от 1877-1878 г. „първо и второ освобождение“.

Кметът на града г-жа Корнелия Маринова връчи юбилеен знак „140 години от освобождението на Ловеч от османско иго 1877-2017 г. изработен в Монетен двор – София по проект на графичния дизайнер инж. Страхил Кръстев и по поръчка на музея и част първа от книгата на гостите от Лотошинския муниципален район и град Рязан, Русия, проф. Пламен Митев и представители на Районен клуб „Васил Левски”-Ловеч при Национално дружество „Традиция”.

Г-жа Екатерина Долгасова, глава на Лотошинския муниципален район в Московска област дари на музея копие на тържествената униформа на генерал Скобелев, за да остане в памет за дълги времена, за нашата дружба.

На 22 август бяха поднесени венци и цветя на възпоменателните знаци в Ловеч от Руско-турската война 1877-1878 г.

На 23 август Музей „Васил Левски“ беше домакин за осми пореден път на концерт на г-н Милен Тотев, организиран от Съюза на сержантите и офицерите от резерва и запаса – Ловеч. Бяха изпълнени български и руски патриотични песни.

Comments are closed